Dienstag, 15. Dezember 2009

Què voten els que no voten?

Article de Jordi Palmer aparegut a l'Avui.cat del 15 de desembre de 2009

*************************  
Capitalitzar l’abstenció és l’esport de moda aquest inici de setmana, un cop ha passat la consulta sobre la independència de Catalunya amb una participació global del 27,4%. 
Demana el conseller Nadal que reflexionem tots plegats sobre les causes d’aquesta abstenció i sobre les motivacions polítiques d’aquells que han decidit no pronunciar-se en aquesta ocasió. Ho diu després que el seu partit i el seu govern han passat de puntetes sobre la consulta i han tirat pilotes fora tant com han pogut.
Doncs bé, el fet és que un 72,6% de la població catalana convocada a aquesta consulta ha decidit no fer-ne cas. I això és una dada preocupant, esclar, perquè els organitzadors aspiraven a molt més. Però també és veritat que hi ha tantes raons per abstenir-se com abstencionistes i de cap de les maneres es pot interpretar que tota aquesta gent hauria votat en bloc, en cas de fer-ho, contra la independència. Volen saber del cert què votarien? Doncs facin la prova i convoquin una consulta legal i posin la maquinària governamental a treballar en favor de la participació, a veure què passa.
Per cert, una dada més per a la reflexió: l’abstenció en les passades eleccions europees va ser del 62,4%. ¿Algú creu que 3 de cada 5 catalans són contraris a la Unió Europea? No, oi?

1 Kommentar:

Laia Balcells hat gesagt…

a veure, al no tractar-se d'una consulta oficial, no es pot interpretar amb els mateixos paràmetres. no hi ha hagut cap campanya oficial i, el més important, no hi havia cap implicació legal dels resultats del referèndum (això entra en el càlcul del cost d'anar a votar). em sembla, però, que és molt significatiu saber que hi ha pràcticament un terc de la població catalana que es mobilitza i es pronuncia en una consulta no oficial a favor de l'independentisme. en certa manera, això equival a una manifestació de 2 milions de persones al carrer, que és més del que vam observar a Barcelona en les manifestacions contra la guerra d'Iraq.
en altres paraules, hi ha una massa crítica de gent que s'està mobilitzant per la independència i això portarà cua. i més si la sentència del TC no és favorable a l'estatut.
petons!