Freitag, 4. Dezember 2009

creix l'independentisme!!



Aquesta enquesta és un sondeig impulsat pel Centre d'Estudis de Temes Contemporanis del Departament de la Vicepresidència de la Generalitat de Catalunya, el departament que dirigeix en Josep-Lluís Carod-Rovira. La direcció tècnica de l'enquesta ha estat a càrrec de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), que en va encarregar la realització pràctica a l'Institut DYM, un prestigiós centre de sondejos d'àmbit internacional. L'estudi consisteix en entrevistes telefòniques a 2.614 persones realitzades entre el 14 de setembre i el 2 d'octubre de 2009. D'aquestes, el 82,6% creu que Catalunya hauria de tenir dret a decidir lliurement el seu futur. Crida l'atenció a aquest respecte que tot i que el 88,9% creu que els pobles del món han de tenir dret a l'autodeterminació, aquest percentatge baixa 6 punts quan es tracta de si Catalunya ha de tenir dret a l'autodeterminació. En tot cas, uns resultats molt interessants. Clicant aquí tindreu accés a l'enquesta completa.


3 Kommentare:

Anonym hat gesagt…

Una de les coses que no s'han ressaltat prou en la difusió periodística d'aquest estudi és què suposaria la projecció d'aquestes dades en un hipotètic referèndum. És a dir, un referèndum que s'ajusti a les dades de l'estudi tindria una participació d'un 75% del cens i hi votarien a favor el 67% dels electors. Aquests resultats suposen una victòria molt contundent en relació als estàndards internacionals (per exemple, la UE només considera vinculants els referèndums amb una participació que superi el 51% i un vot afirmatiu superior al 55%). Això vol dir que més de la meitat del poble català estaria a favor de la independència (un 50,3%) mentre que l'estatut només va tenir el suport d'un 35% dels ciutadans.

una abraçada,

Jeroni

PS: quan sigueu per aquí, ja avisareu.

txuss martín hat gesagt…

ei jeroni, podries explicar breument com fas aquesta projecció?

Anonym hat gesagt…

ei txuss,

la projecció és ben senzilla. Pel que fa a la participació, només cal que sumis els que votarien que sí més els que votarien que no per obtenir el 75% (50,3% + 24,6% = 74,9%). Pots fer-ne una correcció considerant que del 7,2 % que no es defineixen la meitat pot ser que votin (3,6%), per la qual cosa la participació pot arribar al voltant del 78%. Pel que fa al vot positiu, només cal fer una regla de tres senzilla. Si el 75% de la població va a votar, això és el 100% dels electors reals, per la qual cosa el 50,3% de la població que vota efectivament a favor de la independència és, sobre els electors reals, un 67% (50,3·100:75=67).
Per acabar, cal tenir en compte que les enquestes electorals del CIS es fan sobre una població d'unes 1000 persones, mentre que aquesta s'ha fet amb més del doble. Amb tot, la millor enquesta és un referèndum real i, en aquest sentit, és significatiu que els qui s'hi oposen són els defensors acèrrims del no, això és, les "democràtiques" institucions espanyoles.

Jeroni